tiistai 25. helmikuuta 2014

Ensimmäinen viikko Pendine Parkissa

Ensimmäinen viikko Pendineparkissa on nyt ohi (kirjoitan tätä tekstiä viiveellä, koska sain pitkäkestoisen yskän ja nuhan ensimmäisen viikon aikana ja se vei vähän voimia).

Tällä viikolla työskentelin Carolin ja Josien kanssa, jotka ovat sairaanhoitajia. Enimmäkseen olen ollut Carolin mukana. Highfieldissä, jossa työskentelimme, oli monenlaisia asukkaita; osa oli vuodepotilaita ja osa paremmin liikkuvia. Asukkailla oli esimerkiksi Dementiaa, Parkinsonin tautia jne.


PEG-letkuruokintaa
Pakollinen selfie!
Olen päässyt hoitamaan monia asukkaita, joilla on käytössä trakeostomia sekä nenä-mahaletku tai PEG-letku. Olen muun muassa saanut vaihtaa trakeostomiaan sisemmän letkun ja poistanut limaa imulaitteella potilaan henkitorvesta ja suusta. Olemme myös mittailleet happipitoisuutta. Pääsin myös seuraamaan, kun hengityshalvauspotilaan koko trakeostomia vaihdettiin. Toimenpide tehtiin täysin steriilisti ja paikalla oli sairaanhoitaja ja useampi hoitoavustaja.



Sain antaa asukkaille lääkkeitä nenämahaletkua ja PEG-letkua pitkin. Minua ohjeistettiin tekemään se hitaasti ja rauhallisesti. Carol ohjeisti minua myös huuhtelemaan letkua aluksi vedellä, jotta varmistetaan että letkussa ei ole tukoksia. Vettä annettiin myös joka lääkkeen välissä sekä lopuksi.

Tollasta ravintoo laitetaan PEG-letkua pitkin
Trakeostomia sekä PEG-letku ja nenä-mahaletku olivat minulle käytännössä täysin uusia asioita ennen tänne tuloa, joten oli todella mielenkiintoista tehdä kaikkea niihin liittyvää.


Carol kertoi minulle, mitä riskejä nenä-mahaletkuun liittyy. Hän sanoi, että PEG-letku on turvallisempi mutta kalliimpi vaihtoehto. Hän kertoi ja näytti, miten voidaan varmistaa, ettei letku ole taittunut ja että se on varmasti mahassa, eikä esim. keuhkoputkessa. Yksi tapa oli imeä mahanestettä ja tarkistaa sen PH-arvo. Toinen tapa oli työntää ruiskun kautta ilmaa nenä-mahaletkuun ja kuunnella rintalastan alta stetoskoopilla, kuuluuko mahasta porisevia ääniä. Olen myös nähnyt, kun nenämahaletkua yritettiin vaihtaa sen tukkeuduttua. Sairaanhoitaja ei kuitenkaan saanut sitä laitettua ensimmäisellä yrittämällä, joten hän teki sen myöhemmin.

Ensin laitetaan lääkkeet kippoihin...
Olen saanut osallistua myös lääkkeiden jakoon. Osa lääkkeiden nimistä oli tuttuja ja osa tuntemattomia. Lääkkeet olivat lukituissa kärryissä jotka sijaitsivat lukitussa lääkehuoneessa. Osa lääkkeitä jakavista sairaanhoitajista pitää päällään punaista liiviä jossa lukee isolla tyyliin: "Lääkkeiden jako menossa, ei saa häiritä."


Pääsin mittaamaan diabetesta sairastavilta asukkailta verensokeria sekä pistämään insuliinia kynällä tai ruiskulla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pistän insuliinia ruiskulla. Se meni hyvin ja oli tosi helppoa ja vielä aika siistiä! :) Täällä käytetään ainakin Lantusta ja jotain Humulus-nimistä insuliinia.

Myös haavanhoitoa olen nähnyt tällä viikolla paljon. Makuuhaavat ovat olleet yleisimpiä, ja osa niistä näytti sen verran pahalta, että oli aivan pakko kysyä sairaanhoitajilta, että milloin on seuraava lääkärin aika. Täällä on tapana ottaa haavoista koko niiden paranemisprosessin aikana kuvia ja laittaa kuvat hoitosuunnitelmiin. Hoitosuunnitelmat ei ole täällä sähköisessä muodossa.

...jonka jälkeen ne imaistaan ruiskuun
ja annetaan PEG-letkua pitkin
Saippuavettä pesuvadissa
(huomaa kokolattiamatto)
Tällä viikolla olen työskennellyt vähän aikaa myös hoitoapulaisten (Care practitioner) kanssa, jolloin  teimme asukkaille vuodepesuja. Se ei tapahdu pesulappujen ja pesuvoiteen avulla, niinkuin Suomessa. Niiden sijaan täällä käytetään pesuvatia, johon on laitettu lämmintä vettä ja saippuaa. Pesulaput laitetaan saippuaveteen ja yksi hoitoapulainen pesee asukkaan aloittaen kasvoista ja toinen kuivaa sitä mukaa. Olen ihmetellyt sitä, kun saippuaa ei huuhdella pois edes kasvoista. Luulisi että se kirvelee silmiä! Osa hoitoapulaisista kyllä pesee asukkaiden kasvot pelkällä vedellä.
Hoitoapulaiset eivät saa antaa täällä lääkkeitä eivätkä tehdä haavahoitoja, vaan nämä tehtävät kuuluvat sairaanhoitajille. Tarvittaessa sairaanhoitajat kutsutaan katsomaan asiakkaan aamupesun yhteydessä löydettyä haavaa.


Tavanomainen asukkaan WC




Primarkista löyty ihana takki, vaan 4£
Tämä viikko on kokonaisuudessaan mennyt loistavasti! Carolin kanssa on ollut tosi mukavaa työskennellä ja kaikki muutkin työntekijät ovat olleet ystävällisiä. Enää ei pelota, vaikka en puhuisi täydellistä englantia, vaan voin täysin rennosti kysyä: "Can you repeat, pleace?". Jotkut jopa ovat kehuneet englanninkielentaitoani! Siitä tulee aina tosi hyvä mieli ja uskaltaa puhua vielä enemmän ja käyttää uusia sanoja. :) Kuljetan mukanani muistivihkoa, johon kirjoitan tuntemattomat sanat ylös ja etsin ne sitten asuntolassa netistä.



Puolikas kana

Löysin ihanan kosmetiikkakaupan!
Suosikkipubimme Elihu Yale
Vapaa-ajallamme olemme tutustuneet tarkemmin Wrexhamin kaupunkiin ja  kayneet shoppailemassa. Carol myös piirsi minulle kartan, johon on merkitty kaikki Wrexhamin keskustassa sijaitsevat kirpputorit! Koska me  kaikki kolme opiskelijaa harrastamme liikuntaa, päätimme etsiä täältä kuntosalin. Ensimmäinen sali ei miellyttänyt sen epäsiisteyden ja kylmän lämpotilan vuoksi. Loysimme onneksi paremman, Simple gym-nimisen salin, jossa on erikseen naisten kuntosali sekä lisäksi kolme eri sauna ja suihkut! 25£/kk ja hintaan sisältyy myos ryhmäliikuntatunnit!! Nyt tuntuu, että tekisi mieli muuttaa tänne Wrexhamiin. :)

Oltuani Zumba-tunnilla, oli oloni loppuviikosta hieman flunssainen.


Harjoittelu jatkukoon!

Hoitotyön periaatteet englanniksi






Tällasta aamupalaa...







Käytiin taas vähän syömässä :) 

Käytiin Portugalilaisessa kahvilassa

Sateenvarjolle oli käyttöä

Tällainen näkymä asuntolan ikkunasta!!

Oli pakko mennä lähemmäks...

Sain kuvan myös sisätiloista

1 kommentti:

  1. Kuvia odotellessa.:)...Oletpa päässytkin jo monipuolisesti mukaan hoitotyöhön. Mukava kuulla, että kielitaitokin karttuu ja kehittyy. Pärjäät hienosti! Muistuttelen vielä paperihommista eli muistakaa ottaa work placement agreementtiin allekirjoitukset...ja lentolippujen kantaosat tallessa. Aika kiitää nopeasti.

    VastaaPoista