torstai 27. helmikuuta 2014

Kolmas viikko Pendine Parkissa

Kolmas viikko takana! Olen ollut hirveässä flunssassa tämän viikon. Tämä yskä ei meinaa millään loppua. Kuumetta, eikä mitään muitakaan oireita ole enää. Strepsilssejen ansiosta olen pystynyt olemaan joka päivä töissä.

Kiva tapa aloittaa päivä, kuumaa vettä
ja keksejä                                                 
Tämän viikon maanantaina tyoskentelin sairaanhoitaja Suen kanssa. Olin seuraamassa trakeostomian vaihtoa nuorelle asukkaalle, jolla on aivovamma. Luin myöhemmin hänen hoitosuunnitelmaansa.  Seurasin myös toista trakeostomian vaihtoa. Se oli haasteellisempaa, koska asukkaalla oli lyhyt kaula. Sairaanhoitajillekin meinasi tulla kiire laittaa uusi putki onnistuneesti paikoilleen. Sain osallistua toimenpiteeseen sen verran, että sain imeä limaa hänen trakeostomia-avanteesta. Kaiken piti olla steriiliä trakeostomian vaihdossa.

Limanimulaite
Sain myös antaa lääkkeitä PEG-letkua pitkin hengityshalvauspotilaalle. Oli mielenkiintoista seurata, miten eri sairaanhoitajilla oli eri tavat suorittaa lääkintä PEG-letkua pitkin. Jokainen heistä ainakin huuhteli letkun ennen lääkkeiden antoa vedellä, jotta varmistuttiin siitä, ettei letkussa ole tukoksia. Monet myös huuhtelevat letkun joka lääkkeen välissä noin 25 mg:lla vettä.

Parasetamoli annettiin heille poretabletteina jotka oli liuotettu veteen. Eräs lääke nimeltä Baclofen (lihasrelaksantti) on todella tahmaista ja paksua joten se oli siksi haasteellisempaa antaa PEG-letkua pitkin.

Joka aamu ton kirkon kellot alkaa soida,
ei siihen voi olla heräämättä!
Tällaisissa doseteissa
oli osa lääkkeistä         
Sain myös ventiloida tätä hengityshalvauspotilasta käyttäen hengityspaljetta eli ambua antaessamme hänelle chest fysiota (en tiedä tarkkaa suomenkielistä nimitystä). Chest fysion tarkoituksena oli irroittaa limaa hänen keuhkoistaan, kun hänen happisaturaationsa oli liian alhainen (89%). Se tapahtui siten, että potilas irroitettiin hengityskoneesta ja häntä ventiloitiin. Parin painalluksen jälkeen hänen rintakehäänsä ravisteltiin/tärisytettiin molemmilla käsillä voimakkaasti. Sitten ventiloitiin taas pari painallusta ja ravisteltiin taas jne. Tätä jatkettiin muutamia kertoja. Lopuksi ambu irroitettiin trakeostomia-avanteesta ja lima imettiin nopeasti pois ja potilas kytkettiin jälleen hengityskoneeseen. Tämä selkeästi helpotti potilaan oloa ja SpO2  nousi 97 %.

Tämä kuulostaa vaikealta, mutta ei sitä ollut ja potilas näytti siltä, että oli jo tottunut toimenpiteeseen. Tämä oli varmaan tähän mennessä jännittävintä mitä olen päässyt täällä tekemään, koska hänen hengityksensä oli hetken vain minun varassani.

Keskiviikkona olin Roothmarin kanssa, joka työskentelee hoitoapulaisena. Teimme asukkaille vuodepesuja. Näin myös ensimmäistä kertaa virtsakondomin käytön ja tuseerauksen. Seuraavana päivänä hän piti täydennyskoulutusta muille työntekijöille. Sain itsekin osallistua koulutukseen. Hän näytti meille videoita saattohoidosta ja musiikkiterapiasta. Pendine Park järjestää itse musiikkiterapiaa ja taidetarapiaa asukkailleen sekä täydennykoulutusta henkilöstölle.

Kouluttajat ovat Pendinen omaa henkilöstöä, esim hoitoapulaisia, jotka taas ovat saaneet lyhyen koulutuksen tähän tehtävään. Teimme myös infektioidentortuntatestin ja hygieniatestin. Niiden tekeminen oli minulle haasteellista ja aikaa vievää, koska en tiennyt heti kaikkia sanoja suomeksi.

Torstaina oli vuorossa Bodlondeb- niminen suljettu mielenterveysyksikkö. Se oli erillinen, uudempi ja kaunis rakennus, jossa työskentelin kahden hoitoapulaisen kanssa. Kävimme asukkaiden huoneissa ja autoimme heitä liikkumisessa ja aamupesuissa. Tarjoilimme heille kahvia ja aamupalaa. Juttelin pitkän aikaa asukkaan kanssa, jolla oli masennus. Keskustelun tempo oli hidas, koska hän puhui vain vähän.

Bodlondeb
Monilla asukkaista oli masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, dementia tai alkoholidementia.

Pelasin pöytäjalkapalloa asukkaan kanssa, jolla on alkoholidementia. Työntekijät painottivat sitä, että on tärkeää kertoa heille, mitä olen tekemässä heille milloinkin. Tällä tavoin kunnioitan heidän ihmisarvoaan. Työskentely mielenterveysihmisten kanssa ei pelottanut eikä ahdistanut minua millään tavoin, vaikka he keksivätkin välillä outoja tempauksia. Työskentely oli mukavaa ja erilaista, mihin olen tottunut.

Pendine Parkilla on myös omat puutarhurit
Seuraavan päivän vietin jälleen Roothmarin kanssa tehden asukkaille perushoidollisia toimenpiteitä ja tutustuen heihin. Päivän lopuksi minä, Janne ja Sara olimme valokuvauksessa ja haastattelussa liittyen kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Saimme myös tietää että Highfield- osaston esimies Tracey ja sairaanhoitaja Josie ovat tulossa Suomeen vierailulle!

had a great time!

Täällä Pendine Parkissa ja Wrexhamissa olen tutustunut ihaniin ihmisiin ja saanut monta uutta facebook-ystävää. Olemme myös viettäneet vapaa-aikaa yhdessä.

Kaikki on muutenkin sujunut hyvin. Asuntolaelämä on ollut mukavaa, olemme tehneet itse ruokia ja pesseet pyykkiä. Salilla olen käynyt, mutta en urheilun vaan niiden saunojen vuoksi. Lainasin myös imurin, jotta pysytyin imuroimaan huoneeni ja keittiömme lattian. Blogin kirjoittaminen on ollut hankalaa, koska kerran onnistuin poistamaan suuren osan tekstistä ja kuvien lataaminen on ollut tooodella hidasta, koska internetyhteys on niin hidas. Lisäksi kuvien lisääminen onnistuu vain, jos käytän Google gromea, internet exbloler ei kelpaa. Mutta harjoitus tekee mestarin.

Kohti neljättä viikkoa!
 



Unohdin lisätä tän viime viikolla: Fyssarin tilat!




Bodlondebin kanat!
Bodlondebissa oli tollasia ihan  
oikeen vauvan näkösiä nukkeja   



Walesilainen postilaatikko


Kurkku-tonnikala-tabascoleipiä iltapalaks   

Laitoin ite hammaskorun                    
Taas shoppailemassa

Oli pakko ostaa tollanen pesukarhuhaalari



Lähettiin Saran kaa shoppailee :)


Ulkoilmaostoskeksus
Kenkäkauppa








Toivomuslähde





Starbucks- kahvila



Nää on muuten tosi hyviä :D


Asuntolan tuolit ei ollu kovin hienoja
mutta so?




Azdassa myytiin tollasia nachoannoksia


Ostettiin punnalla neljä leikkuulautaa




"Kämppä" siivouksen jälkeen








Lähössä syömään

English breakfast
Nyt mä kyllä muutan tänne! Ripsienpidennys oli vain            
 5 puntaa!! Suomessa joudun maksaa 30 €!                                

Kävin myös ystäväni luona, joka
asuu paikassa nimeltä Hope :)    



Taas vähän aamupalaa
Vois alkaa jo ostella tuliaisia
























































Toinen viikko Pendine Parkissa

Tama viikko on mennyt nopeasti. Olen tyoskennellyt Susien ja Nikkin kanssa, jotka tyoskentelevat taalla virikeohjaajina (well being and activities manager). Enimmakseen olen ollut Nikkin kanssa. Han kertoi tyonkuvakseen kuuluvan yksinkertaisesti asukkaiden viihdyttamisen. Virikeohjaajat tekevat suunnitelmat pitkalle ajalle, jonka mukaan he jarjestavat toimintaa paivittain. 


Töihin Lähdössä
Takapiha
Ensimmaisena paivana pelasimme asukkaiden kanssa tietovisaa ja lottoa Bryn Bellassa. Siella asukkaat olivat  nuorempia ja useimmilla heista oli aivovamma. Toimintaan kuului myos pelkkaa keskustelua asukkaiden kanssa. Se sujui minulta yllattavan luontevasti. Asukkaiden kanssa oli helppoa keskustella, koska he olivat niin rentoja ja hyvinvoivia. Avustimme myos lounaan tarjoilussa.

Kylpyamme!

Lisää kuvateksti
Meidän staff room
Tiistaina vuorossa oli piirtamista ja kahvin tai teen juontia. Osa asukkaista oli erittain lahjakkaita. Sain ihan hyvaa palautetta siita, etta juttelen asukkaiden kanssa paljon ja olen oma-alotteinen. Taa on niin mun juttu! :) Opin myos monta uutta sanaa englanniksi. Ainiin, minua kutsutaan taalla
nimilla: Jenii, Jen, Ginny ja Jenny.

Huomasin jo viime viikolla etta asukkaat taalla ovat selkeasti onnellisemman nakoisia kuin vastaavanlaisissa paikoissa Suomessa. Ehka kyse on juuri tasta, etta meillakin pitaisi olla suomessa erikseen virikeohjaajat, joilla on koko tyovuoronsa ajan aikaa vain asukkaiden viihdyttamiseen.

Torstaina tunsin itseni vilustuneeksi, joten olin hieman uupunut, Mutta pelasin muutaman asukkaan kanssa Kimbleä ja olin katsomassa vanhusten tuolizumbaa, joka oli tosi hauskaa! Opin, että lautapelin pelaaminen on hyväksi koordinaatiokyvylle ja edistää sosiaalista kanssakäymistä.


Olen todella onnellinen, kun pääsin seuraamaan, kun täällä vietetään ystävänpäivää. Tyoskentelin silloin virikeohjaaja Nikkin kanssa. Illan kruunasi se, kun Pendine Park:iin tuli laulava pariskunta. Asukkaat nauttivat esityksestä ja pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni seuraamaan sähköpyörätuolitanssia.


Monta aurinkoista päivää takana!
Pendinen parkkipaikalta
Tälle viikolle kuului myos tyoskentely fysioterapeutin (Lindsay) ja fysioterapia-apulaisen (Sheila) kanssa. Kävimme sellaisten asukkaiden luona, jotka tarvitsevat fyysistä kuntoutusta. Heillä oli esimerkiksi MS tautia, parkinsonin tautia ja aivovammaa.
Kuntoutus oli esimerkiksi sitä, että asiakasta kehoitettiin kävelemään pieni matka ja nousemaan portaita ylös tuettuna. Joillekin asiakkaille käytettiin myös jotakin pyöräilylaitetta, joka liikutti heidän jalkojaan sahkoisesti.

Yhdelle asukkaalle käytettiin myös seisomatelinettä.
Opin, että fysioterapia voi olla todella hauskaa, esimerkiksi kädenvääntö on hyvää jumppaa. 
Aika taalla menee niin nopeasti! Ollaan jatkettu kuntosalilla kaymista ja olen todella tykannyt niista saunoista! Flunssa on jatkunut, mutta ei niin pahana, etta olisi tarvinnut olla poissa toista. Ollaan kayty monesti suosikkibubissamme Elihu Yalessa syomassa, ehka vahan liiankin usein. Ollaan myos ostettu jaakaappi tayteen ruokaa, joten jatkossa tulemme syomaan useammin kotona, tai siis asuntolassa. Olen kaynyt myos Primarkissa ostamassa uusia vaatteita. Voi tulla ongelmia matkalaukun kanssa, kun on aika palata Suomeen..!


"The time is flying", niinkuin sairaanhoitaja Josie sanoi minulle ensimmaisella viikolla.

( Pahoittelen ettei joka kohdassa ole ä- ja ö- kirjaimia.)



Wrexhamin kaduilta
Tuolla voisi käydä kahvilla











Keskustasta




Sara ostoksilla :)
Lähtivät juoksemaan karkuun ennen kun sain kuvan


Shoppailemassa (taas kerran Primarkissa)








Yates- ravintola


Vanha hautausmaa